Kategorier
Lästa

Som natten

Ibland trillar jag på böcker. Det är ett väldigt trevligt sätt att hitta guldkorn. Och det här är ett. David Ärlemalms Som natten, utgiven av Bokförlaget Forum.

På ett väldigt skickligt sätt får vi följa Asynja i hennes verklighet, som inte alls är som min verklighet. Ändå är så många saker allmänmänskliga och skickligt beskrivna så att jag känner igen mig.

Det skulle kunna vara bara ännu en mörk berättelse om kriminalitet, våld och förlorare. Men det handlar istället om hopp och kärlek, och alla de omvägar livet tar ibland.

Här finns inte många ord för mycket, med mycket små medel tar författaren mig till Asynjas sida. Jag får se tvivlet, känna osäkerheten, uppleva svårigheterna… men också vänskap och vilja till förändring. Det är väldigt skickligt.

För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. ”Som natten” är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.

Jag ser nu att denna bok föregåtts av en rosad debut, Lite död runt ögonen, det får bli en kommande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *