Kategorier
Lästa

Värmevåg

Dags igen. Dags att träffa May och Tom i Värmevåg av Sten Rosendahl. Boken är den andra delen i en dystopisk thrillerserie, Stockholm 2300, som inleddes med romanen Algblomning.

Gillar du science fiction, dystopi, deckare, historia, samhällsfrågor? Då är dessa böcker något för dig!

Vi träffar May Born, kriminalinspektör med speciella mentala förmågor och Tom Lexler, tidigare dammsugarförsäljare och självlärd historiker. De tillsammans är huvudpersonerna som löser brott.

Men vi får denna gång också träffa Anna, Carl, Dana, Edwin och ännu fler i framtidens Stockholm år 2347. Berättelsen drivs framåt genom deras ögon, ett smart grepp!

Miljön är den samma, ett Stockholm efter den stora katastrofen. En värld som knappt inte är beboelig, med strålning, stigande värme och matbrist som närvarande hot. Där alger är den föda som finns att tillgå. Där människor kan tvingas leva under jord hela sina liv. Där konstgjorda världar får människor att stå ut. De människor som är födda på rätt plats och har pengar…

STOCKHOLM är en gigantisk fästning som skyddat generationer av överlevande efter supernovablixten då ozonlagret utraderades. Solen ger nu mer död än liv. Staden har återhämtat sig, mat fås från alger och ny teknik inger hopp, men ojämlikheten mellan överjordens rika och underjordens fattiga skapar missnöje. I det senaste valet tog ett populistiskt parti plats i Stadshustornet.
EN JOURNALIST söker upp May för att få hjälp att avslöja en sekt som vill slänga ut inflyttade med våld och ta över stadsstyret. Tom får kontakt med hologramvärlden Everviews skapare, vilken visar sig ha stor makt över stadens skeenden. Samtidigt är byborna i den solsvedda ödemarken trötta på att inte få tillräcklig hjälp och skickar därför en gerillastyrka mot staden …

I Värmevåg eskalerar problemen i Stockholm. Extremister rycker framåt, klyftorna i samhället ökar. De som lämnats kvar utanför megastäderna blir mer och mer desperata. Politiskt spel får större och större utrymme. Människor som anses annorlunda har ingen plats här. Författaren lyfter fram en utveckling som vi som mänsklighet inte lyckas lära oss från utan upprepar gång på gång. Och han gör det på ett så bra sätt.

Vi får möta staden genom många ögon, och i olika tider. Det ger snygga referenser och en extra dimension till berättelsen. Att känna igen sig i miljöerna och i fantasin se hur staden förändrats är kul, jag gillar det. Jag kommer att titta på både Riddarholmskyrkan och Storkyrkan med andra ögon framöver! Och Sankt Göran och Draken, fy!

Det här är spännande, oroväckande, mänskligt. BRA helt enkelt!

Och jag längtar efter att få reda på hur det kommer att gå för May och Tom framöver. Och för Stockholm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *