2013 – en krönika

Dags att summera året som gått. Jag gjorde det första gången förra året, och det blev riktigt bra. Ett sätt att tänka tillbaka på vad som hänt och betytt något under året. Och ett sätt att minnas även framöver. Jag går gärna tillbaka och läser valda delar.

När jag nu började på att planera för årskrönika 2013 var min första tanke: Det här året har varit ett riktigt skitår! Bara olycka, sjukdom och elände. Inget att skriva om egentligen. Men, jag gick igenom mina anteckningar, kalendrar, sociala medier och insåg till slut… så är det ju inte alls. Visst olycka, sjukdom och elände HAR varit en stor del av det här året, men det har varit så mycket annat också. 🙂

  • Jag har vandrat, gjort utflykter i skärgården och på andra ställen

Älskar att vandra och älskar skärgården och naturen i övrigt. Och kombinationer av dessa innebär inte sällan möten med nya och gamla vänner. Jag har tagit många turer i mina närmaste omgivningar, det är vardagen. Andra underbara upplevelser under året är bland annat Svartsö, Bullerö, Utö, Simpnäs, Öja/Landsort och en heldag i ytterskärgården med stopp på Svenska högarna. Några etapper på Sörmlandsleden och Bergslagsleden har det också blivit med goda vänner. Årets längre tur gick till Grövelsjön och Norge över en långhelg. Helt underbart!

(Foto: Magnus Wegler-4,5, Stefan-1,3, Andreas-2, Josefine-5)
 
  • Jag har läst och pratat om böcker och lyssnat på författare och sett pris delas ut

Det har blivit drygt 60 lästa böcker under året. Varje speciell på sitt vis. Det är svårt att välja den bästa, kan nog inte ens välja topp tre. Men jag tyckte mycket om Vattnet i mars, En hemstad och Egenmäktigt förfarande. Bubblare är kanske Porslinsfasaderna och Fjärilseffekten.

Jag bokcirklar så mycket jag hinner! Tycker det ger läsandet ett mervärde att diskutera böckerna. Att dessutom träffa nya spännande människor gör inte det hela värre. Breakfast Book Club, Under Kastanjen, GdS-bokcirkel och Carinas bokcirkel är de sammanhang jag försöker hålla fast vid. Under året har jag dessutom fått prata böcker en hel helg i Synninge med Breakfast Book Club. Ett härligt tillfälle för möten och läsning. Många nya vänner!

Ett annat sätt att berika läsandet är att lyssna på författaren själv. Jag har nästan nött ut Lena Andersson i olika sammanhang, men på topplistan ligger också Kristian Lundberg och Nina Hemmingsson.. för att inte tala om Cecilia Samartin, Karin Alvtegen och Majgull Axelsson. Tyvärr kunde jag inte gå på premiären på Stockholm litterature på Moderna museet, men ser verkligen fram emot den nästa år. Sigtuna litteraturfestival däremot, med många intressanta seminarier och boksamtal. Och samvaro med goda vänner! Under året fick jag också pröva på ett surftåg. En digital resa tillsammans med Bokmania (Ivana). Häftigt!

Och prisutdelning ja, jag deltog i den fina prisutdelningen på stadsbiblioteket då Anette, Feelgoodbibliotekarien, fick Greta Rehnborgs pris.

 
  • Jag har varit på teater och utställningar

Kulturtant, jo det är nog så. Älskar upplevelsen av bra teater och en spännande utställning. Min dotter är en given följeslagare, bästa vännen likaså. Årets händelse är väl att sonen följde med vid ett tillfälle, och konstaterade än en gång som när han var 14, att det där med teater inte är hans grej! Vi får väl se.. 🙂

Jag försöker också inspirera vänner och bekanta att göra mig sällskap, därför blir nästan alla teatertillfällen en grupptillställning med många härliga möten! Vi har bland annat sett Sweenie Todd, Blodsbröder, De 39 stegen, Jag ringer mina bröder, Necronomicon och Vita kränkta män. Framöver blir det än mer när jag nu blivit teaterombud på Dramaten.

Har också tittat på vacker konst; Munch, Björn Bernström, Hilma af Klint och Tova Mozard.

  • Jag har breddat min närvaro i sociala medier och på webben

Att dela med mig av mina upplevelser till mina vänner och andra är kul! Jag har fått så många nya vänner och bekanta genom twitter, bloggar och facebook. Jag delar mitt liv och upplevelser på Instagram. Jag har berättat om läsupplevelser på Boktipsare.se. Jag har berättat om upplevelser på Kulturhuset på Besökarna. De två första veckorna på året publicerade jag på Kulturhusets instagram. Jag fick äran att vara med i Feelgoodbibliotekariens julkalender och tipsa om en favoritbok. Allt är jätteroligt och det blir mer av den varan framöver!

  • Jag har köpt cykel

En ny cykel, en vacker vit. Min lycka och olycka. Men i år ska hon föra mig mot nya utmaningar! Vättern väntar!

  • Jag har lyssnat på härlig musik på konserter och på annat sätt

Blues på Stampen, Lasse Lindbom på Fåfänga och på Big Ben, Peter LeMarc inför Tack för musiken, Barock-konsert på Svartsjö slott, Club Jambalaya, Springsteen på Friends, Julkonsert på Hallwylska. Rätt så brett. 🙂 Allt fantastiskt på sitt sätt och jag hoppas att året framöver ger möjligheter till nya musikupplevelser av både känt och okänt.

Jag och mina närmaste vänner har fyllt 50

Jo, den “stora” födelsedagen kom. Jag firade den tillsammans med min bästa vän och vi hade en fantastisk fest med alla våra vänner. Jag blev fint firad på jobbet och hann äta en god middag med mina barn på Griffins. Sedan däckade jag i influensa och resten av mitt mål, 10 dagar med bubbel, fick ställas in. 🙁

Jag har gjort tusen andra
roliga saker

Hört föreläsningar om spännande saker, druckit afternoon tea på fantastiska ställen, kört Vasaloppsspinning på Friskis, dejtat några gånger, nätverkat med mina kollegor, hängt i Stockholms hotellbarer med sköna människor och bubbel, sett Eddie Izzard och skrattat ihjäl mig, fikat på många håll med många bakelser, haft besök av långväga och närväga vänner, njutit av mina nära och kära under årets högtider, och mååånga andra saker…

  • Jag är numera ensamboende, med utflyttade barn

Ja, så har de flyttat, de små liven. Det har varit in och ut några år nu, men den här gången verkar det rätt stadigt. 🙂 Nu ska jag vänja mig vid att vara själv och hitta mina egna rutiner, det är en stor omställning även om jag har fåt öva lite. Bor i radhus så det blir nog en flytt så småningom.

  • Och jo, jag har varit med om en olycka och varit alldeles för mycket sjuk

Ja, sist ska jag ta det där med eländet och olyckorna.
Jag har under året utretts för Sjögrens syndrom med ett gäng olika undersökningar. Det visade sig troligen inte vara det så jag får tjata vidare. Eftersom symptomen är kvar. Fortsättning följer.

Den 1 juni cyklade jag omkull under en utflykt i Sörmland och skadade mig illa i buken. 10 dagar på sjukhus och 10 veckors sjukskrivning. Ett jätteärr på magen och inte återställd förrän nu. Jag har skrivit mer om det i bloggen tidigare om du vill ha blodiga detaljer. 😉

Jag hade också en förskräcklig november med en influensa av stora mått och njurbäckeninfektion på det. Låg med hög feber nästan hela månaden, vilket innebar att jag fick ställa in miljarder roliga saker, framför allt min bokade drömresa till Jordanien. Det suger.

Men jag har deppat klart över det hela, och tar nya tag nu. Ärrad och dan. 🙂

  • Sammanfattningsvis

Jag har haft ett fantastiskt år med många upplevelser och härliga möten. Jag har fått många nya vänner och erfarenheter. Det har också funnits elände, riktigt elände, men det får läggas till erfarenhetskontot. 🙂 Jag ser framemot nästa år och alla spännande händelser då. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *