All inclusive av Hans Gunnarsson

Vad är det som händer i den här historien egentligen? 🙂

Det är första gången jag läser Hans Gunnarsson, och All inclusive är kanske typisk för honom? Vardagsrealism med humor och ironi?

Den grundläggande historien är enkel: “Författaren C.G:s karriär har gått i stå, han behöver ett jobb. Mot alla odds får han ett erbjudande: åk till en all inclusive-resort på Guadeloupe. Skriv en roman som lockar människor att åka dit: ”… en myllrande, kalejdoskopisk kollektivroman… En solstänkt gobeläng. Glimtar av allehanda liv, slöa och sköna, bruna och bleka, nyktra och onyktra, det solkiga och sublima om vartannat. Ett charterturismens prosaiska kväde…”

Men det blir inte riktigt som han tänkt… Vad är det som händer egentligen? Människor dör och försvinner, eller gör de? Familjeproblem ställs på sin spets och irritationen växer på sina håll. Och slutet, jaa.. det går inte att förstå sig på slutet.

Vi får, förutom CG, följa de olika resenärerna på olika sätt. Det är roligt och intressant att höra deras reflektioner över livet och resandet. Det är som små noveller, sammankopplade av själva resan. Den delen tyckte jag mycket om. Vi serveras också korta betraktelser mellan kapitlen som oftast är mitt i prick.

Men.. det är lite för mycket personer och historier som inte riktigt vävs ihop. Och att inte alls begripa sig på den mystiska thrillerlika historien med golfbanor, dödskliniker och penningplacering som ligger bakom hela tiden blir lite för förvirrat.

Det är lättläst och stundtals roligt och dråpligt, en hel del igenkänning både av sig själv och andra. En berättelse med många bottnar, det går troligen att läsa den många gånger och hitta nya vinklar och sidor. En underhållande och oroande bok, om än lite väl svårfångad.

Låna på biblan eller köp t.ex. hos Adlibris eller Glansholms, där du också kan läsa en intervju med författaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *