Blå av Maja Lunde

Det här är viktiga saker! Och presenterade på ett så himla bra sätt!

Vi tar för givet att vi har vatten i kranen, att vi kan vattna våra blomrabatter och duscha varje dag. Men vad händer när färskvattnet tar slut? Vad har vi för ansvar för att se till att det inte händer?

Arbetet med “Binas historia”, som jag också läst, och det enorma gensvaret gjorde att Maja Lunde började planera för ett större arbete, fyra romaner som på olika sätt behandlar de skrämmande klimatförändringar som jorden genomgår just nu. Blå är den andra.

I Blå får vi i nutid möta Signe, Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter “Blå” och en märklig last. I en ganska nära framtid (2041) lever David, David som tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Berättelserna knyts ihop på ett väldigt fint sätt på slutet.

Att kunna skriva en så målande och fångade berättelse med det allvarliga temat i grunden är skickligt. Precis som i Binas historia får vi lära oss mycket på vägen och manas att ifrågasätta hur vi lever. Medvetenheten om de komplexa och allvarliga frågorna om klimathotet smygs på oss. Vi skrivs inte på näsan utan uppmanas att faktiskt tänka själv och söka kunskap.

Det här är en bok som inte går att lägga ifrån sig. Dels på grund av ämnet såklart men också det fina och drivna språket som drar mig in i miljöerna som beskrivs. Jag blir fysiskt törstig när jag läser!  Personerna är ömsint tecknade och lika mycket som vatten handlar det om relationer. Barn-föräldrar, syskon och par.

Jag hade förmånen att träffa Maja Lunde tillsammans med Breakfast Book Club på en frukost hos Natur & Kultur för ett tag sedan. Och vilket samtal vi fick! Författaren själv är lika ödmjuk och engagerad som sina böcker. Efter “Bina” började vi alla prata om att skaffa bikupa, och denna gång handlade samtalet om hur vi på bästa sätt sparar på vatten i vardagen.

Detta är inte bara en fantastiskt bra bok, den är också viktig. Jag hoppas att många läser den och de övriga böckerna i serien. Vi behöver det.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris eller Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *