Kategorier
Lästa

Där kräftorna sjunger

Jag hade väldigt höga förväntningar på denna mycket lovordade bok. Där kräftorna av Delia Owens sjunger har legat högst upp på bestsellerlistor i USA länge och är också nominerad till Årets bok i Sverige.

Vi får följa Kya som bara sex år gammal lämnas av sin familj och tvingas överleva ensam i North Carolinas vilda kustlandskap. Kya lever sitt liv i ett med naturen, i en ensamhet som hon både omfamnar och emellanåt längtar ifrån.

“En berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen är fattig, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne ”Träskflickan” och utsätter henne för kränkningar under fler år. När Chase Andrews hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.”

Det här är i grunden en fin berättelse, en berättelse om ensamhet, utsatthet och utanförskap. Men också en berättelse om godhet, hopp och vilja att gå sin egen väg. Men den grundar sig aldrig i mig. Den känns för ytlig och lättsam för ett så allvarligt ämne. Det är ju en förfärlig situation för ett sexårigt barn att hamna i och tvingas växa upp i, men det blir nästan som en saga eller ett äventyr när det berättas.

Kyas kärlek och närhet till naturen beskrivs mycket ömsint och fint, konflikten mellan stad och land, rika och fattiga, svarta och vita är ständigt närvarande och intressant. Hennes relationer med människorna kring henne däremot och mordhistorien, är taffligt beskrivna utan djup. Det är lite synd och drar ner berättelsen en hel del.

Så tyvärr… mina förväntningar infriades inte och denna bör inte bli Årets bok tycker jag.

Författaren Delia Owens är zoolog med flera vetenskapliga titlar i ryggen. Hon debuterade 2018 med ”Där kräftorna sjunger” och var då nästan 70 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *