Det vi aldrig tror kan hända, det händer, hela tiden

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=499Sveriges radios romanpris 2016. Nu är det dags. Idag började bokpratet i juryn.

Sveriges Radio delar varje år ut ett pris till “en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse att vara med. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Juryn är: Pelle, Ninni, Emlan, Roger, Anja, Henrik, Gunilla.
En pensionerad veterinär, en slagverkare, en ungdomsbibliotekarie, en museipedagog, en byggnadssnickare, en busschaufför, en nationalekonom.

Böckerna som nominerats är:
Mary av Aris Fioretos
Masja av Carola Hansson
Linjen av Elise Karlsson
Gardet av Staffan Malmberg
Bära barnet hem av Cilla Naumann

Igår sändes den första diskussionen i juryn och först ut var Gardet av Staffan Malmberg. “Med underskruvad precision och psykologisk skärpa beskriver Staffan Malmberg vad som händer när en grupp medborgare tar sitt rättspatos ett steg för långt och orsakar en samhällskollaps som ligger kusligt nära vår egen tid.” Vinnare av Vi:s Litteraturpris 2015

Jätteintressanta diskussioner i en bra jurygrupp. Obehaglig, skrämmande, förnuftig, vansinnig är ord som juryn använder om denna bok. Igenkänning är ett annat. Men när går igenkänningen över i det omöjliga och vansinniga? Det vi aldrig skulle kunna göra, eller är det så, skulle vi aldrig..?

Intressanta reflektioner främst från Emlan och Ninni, smarta tjejer! Jag kommer absolut att lyssna varje dag!

Resten av veckan vi höra diskussionerna om de andra nominerade böckerna, idag blir det Mary av Aris Fioretos. Ser fram emot att lyssna!

Vinnaren presenteras i Lundströms bokradio på lördag!

Inlägg 15/100 i utmaningen #blogg100

 

                                                                   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *