Doktor Wassers recept av Lars Gustafsson

Lars Gustafsson igen, denna gång Doktor Wassers recept, hans senaste bok. (Läs om En biodlares död här)

Den 18 mars år 2012 står förre generaldirektören och medicinalrådet Kurth Wassers runa att läsa i Svenska Dagbladet. Av den får man lätt intrycket att denne avlidne sjukvårdsadministratör och framstående expert varit en förebildlig person och en medicinsk förgrundsfigur. Men var det verkligen så?

Det här är en berättelse, eller kanske mer nedslag i ett liv, som är en fröjd att läsa. Vi får följa Kent Andersson från Karbenning som blir Doktor Wasser från Weimar eller blir de båda egentligen en helt ny person? En person som verkar leva i ett låtsat liv, i ständig önskan att skapa sitt liv, som söker bekräftelse i korta möten.

Men vad blev det då av den som tog över? Hans liv har ju kommit bort. Jag bytte bort det. Man kunde alltså säga att jag är den jag är. Men jag är också den jag inte är. 

Språket är som sammet, elegant, mjukt och följsamt. Nedslagen i olika människors liv, möten och förförelser är smickrande. Faktiska händelser blandas med funderingar över människans natur och livets oklarheter. Jag gillar det.

Och hela tiden finns känslan av oklarhet där. Vem är egentligen vem och vem ska man tro på? Det är som en pusselbit saknas, något bara anas i ögonvrån. Vart är berättelsen egentligen på väg? Vad vill författaren egentligen komma? Men jag kan ta det, det behöver inte vara klart och tydligt. Det är Lars Gustafsson.

Och jo, Roskilde finns med även i denna berättelse, även här på avstånd. 🙂

Läs! Njut! Låna på biblioteket, köp hos din lokala bokhandlare eller på Bokus eller Adlibris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *