För den som reser är världen vacker av Per J. Andersson

Min första tanke när jag ser den här boken är “Oj, vilket vackert omslag!”Min andra tanke, men vad menar han nu.. med den titeln.

Ja, varför reser vi? Varför längtar vi iväg? Och är världen vacker?

För den som reser är välden vacker av Per J. Andersson är en fröjd att vila ögonen på, och att hålla i. Papprets struktur och färgexplosionen på omslaget lovar en upplevelse. Och titeln på det, titeln som först bara är just vacker och sedan väcker till eftertanke. Strålande!

Det här är författarens reflektioner och upplevelser. Historiska tillbakablickar på resande och människans utveckling. Vi får fundera kring långsamhetens viktighet, liftarnas fortlevnad, sjukdomsdiagnoser, längtan att åka iväg och att inte stanna. Det magiska mötet med andra människor, människor som kan vara helt annorlunda än oss.

Kapitlen fokuserar på olika funderingar kring resandet och det går bar att läsa ett i taget, eller lite här och där, eller som jag gjorde, allt på en gång. 

Boken får mig också att fundera på tillbakablickandet, önskan om att hitta något ursprungligt i vårt sätt att leva på ett romantiskt sätt, som författaren ofta återkommer till. Där saknar jag lite av ett framtidsperspektiv. Världen och resandet förändras, kommer alltid att förändras och det är viktigt att följa med och påverka där man kan. Det är väl så att en en fot bakåt och en framåt, får oss att komma någonstans. Men det kan också vara så att framtiden kommer vad vi än gör, men dåtiden måste vi själva bevara annars är den förlorad? Som sagt många funderingar…

Per avrundar mycket fint “Kanske har resorna fungerat ungefär som läsning av skönlitteratur. Boknörden och resnörden får ju båda syn på så många olika sätt att leva att de till slut tycker att allt färre företeelser och livsstilar känns besynnerliga. De tendera därför att oftare tänka “så kan man också göra” än “folk är inte kloka”.

Och titeln ja… För den som reser är världen vacker. En resa där man själv väljer och alltid har möjlighet att resa hem, ger en trygghet som gör att världen blir vacker. Jag som resenär kan välja att bara se det vackra och njuta av stunden. Men för den som reser är världen vacker innebär också att du får se hela världen, inte bara det dåliga/farliga/sorgliga som förmedlas via nyheterna. 

Den här boken kommer jag att återkomma till, den väcker många funderingar kring livet och allting.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *