Försvunna böcker?

https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Skonlitteratur/Svenska-berattare/De-forsvunna-bockernas-bibliotek/De försvunna böckernas bibliotek av Kristoffer Leandoer. Det här är en bok som jag tror är fantastisk och jag ska klämma in den på lämplig plats i mitt sommar-bok-bingo.
Kanske kategorin Fantasy, eller Cozy Mystery, eller varför inte Set in a place you want to visit? 😉

Lyssna! Hör du? Ett mummel, ett sorl, ett gällt skrik.

Det är böckerna som pratar. Varenda en av dem. Ett antikvariat på rätt sida floden. Lukten av papper och uttorkat skinn, bortnötta förgyllda bokstäver, halvfranska band. Dammet som sakta virvlar i solen …

I de försvunna böckernas bibliotek är det tystare, men om du lyssnar noga kan du fortfarande uppfatta rösterna. Vår berättare är en före detta antikvariatsarbetare och förlagsredaktör; den siste läsaren av författare och verk som fallit i glömska. Minns du den franska symbolisten Aurélien de Kempff? Inte? Hur är det med Sol B. Johnson, vietnamveteranen som skrev hårdkokt om våld, hämnd och rättvisa, och den geniförklarade unge norrlänningen Jon Lundström som idoliserade honom?

I dag är ingen av dem läst; deras böcker är meddelanden som upphört att gälla. I tretton sammanlänkade berättelser söker vår berättare upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med oss på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia.

Jag hörde författaren prata om sin bok på en frukost hos Natur & Kultur, och blev verkligen sugen. Hur är det egentligen med böcker vi hör talas om, som vi berättar vidare om? Finns de på riktigt, eller har vi hittat på dem längs vägen?

Är de försvunna böcker eller önskeböcker ur vår fantasi? En fascinerande tanke!

Läs med mig! 🙂

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller på t.ex. Adlibris eller Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *