Harper Lee x 2

Som så många andra har jag läst Harper Lees Dödssynden för många år sedan, ärligt talat mindes jag inte så mycket av den förutom att jag tyckte att den var bra. Så när det pratades om utgivning av en ny bok av Harper Lee jag gjorde slag i saken och läste om!

När den “nya” Ställ ut en väktare sedan kom var det naturligt att fortsätta med den.

Men först Dödssynden. En klassiker och ständigt aktuell. Tyvärr. Berättelsen tar oss tillbaka till depressionens sydstater. Vi får följa skeendena genom nioåriga Scouts oskuldsfulla ögon. Boken är så klart en barndomskildring, men samtidigt oerhört mycket mera än så. Det är en spänningsroman, ett rättegångsdrama och ytterst en historia om moral. Den är rolig, sorglig, upprörande och upplyftande på samma gång, men också svart och vit. Gott och ont är lätt att känna igen.

Så Ställ ut en väktare, en omdiskuterad utgivning av en historia som skrevs före Dödssynden, men gavs ut efter. Ja, vad ska jag nu tycka om denna? Nja, tror jag det sammanfattande betyget blir. Det här känns som en ofärdig bok, jag har svårt att se helheten. Ett manus som hastigt färdigställts för att tillfredsställa en önskande marknad? Det är stolpigt och ofärdigt helt enkelt. Det är 50-tal och vi får följa Scout när hon som vuxen kommer tillbaka till sin stad och upptäcker att fadern inte är så god som hon trott. Det är en mer intressant historia med mer gråzoner och mer frågor. Och mycket modern för sin tid! Men som sagt, ofärdig.

Ställ ut en väktare är manuset som hon inte fick antaget, och Dödssynden är resultatet efter att hon skrivit om, eller egentligen tagit en del ur ursprunget och utvecklat bara det. Det gör att det är svårt att passa ihop dem, de vill inte samsas i en följd. De krockar och stretar emot.

Var det så att tiden inte var mogen för den mer komplexa berättelsen? Var tiden inte mogen för gråzonerna och frågorna? Ifrågasättandena. Vi vet inte.

Detta är ständigt aktuella berättelser. Hur är det att vara främmande och inte passa in? Vem bestämmer vem som får vara med och inte? Läs dem!

Nelle Harper Lee var var dotter till advokaten Amasa Coleman Lee och Frances Cunningham Finch Lee och yngst av fyra barn. Hon studerade vid University of Alabama. År 1949 flyttade hon till New York där hon arbetade med att boka flygbiljetter samtidigt som hon försökte satsa på skrivandet. Åtta år senare lämnade hon in Dödssynden som publicerades 11 juli 1960 och blev en omedelbar succé hos både läsare och kritiker.

Harper Lee gav aldrig intervjuer, talade inte med läsare och levde ensam i sin hemstad Monroeville, Alabama. Hon var barndomsvän med Truman Capote, som också tros vara inspirationen till karaktären Dill i romanen Dödssynden.

Femtiofem år efter debuten publicerades Harper Lees andra roman Ställ ut en väktare (Go Set a Watchman, 2015).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *