Kåda av Ane Riel

Årets bästa översatta kriminalroman, det förpliktigar! 🙂

Och när jag läst den förvånar det mig. Inte “årets bästa” utan “kriminalroman”!? Kåda av Ane Riel är  ingen kriminalroman i mina ögon, det är mer ett familjedrama, en tragedi, ett tidsdokument. Och ett fantastiskt sådant!

Det här är spänning på så många plan. Vi får en berättelse som till en början är så… vanlig. Ett vanligt hem.. en vanlig familj.. en vanlig plats. Men sakta, sakta förändras bilden. Så sakta så att det nästan inte märks. Det som var så vanligt blir plötsligt en katastrof…

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor…

Kåda är en mångbottnad berättelse, en berättelse om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har och hur mycket man kan offra för att behålla sin trygghet. Vi möter en familj i sönderfall, i en  tragedi som fått livet att krackelera.

Det är är så snyggt och välskrivet så att jag nästan glömmer vad hemskt det är! Varje ord är avvägt mot en helhet och ger en stämning som perfekt fångar berättelsen. Karaktärerna, särskilt barnet Liv som är huvudperson, får liv i raderna och även här är beskrivningarna mycket väl avvägda.

Läs den! Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *