Kvinnor kan, precis som alla andra

Internationella kvinnodagen. En dag att lite extra fundera på hur det ser ut i samhället.

Statistiken talar ju sitt tydliga språk, kvinnor ÄR mindre värda än män. Vi tjänar mindre, räknas mindre, värderas mindre.

Det är nu många slutar läsa och alla invändningar kommer… “Så kan man inte säga, det beror ju på ditten och datten!” Javisst. Det beror på massor av saker. Men om vi inte ser verkligheten som den ser ut, så är det svårt att påverka och förändra. Vill vi se människor i första hand som de människor de just är, inte som ett kön, då gäller det att kliva ifrån de invanda invändningarna åt ena eller andra hållet. Försöka se sina egna fördomar, inse beteenden.

För det är ju så att vi alla föds in i det samhälle och den gemenskap som vi gör. De normer och värderingar som finns i vår närhet får vi med oss. Och det är inte lätt att bryta mönster! Men om vi bara lyfter blicken lite och försöker SE, se de mönster och strukturer som faktiskt finns. Bli medveten hur vi förhåller oss och beter oss. Då har vi kommit en bit på väg.

Det behövs också förkämpar, det behövs de modiga som står på barrikaderna och ryter ifrån. Jag är inte där, men det innebär inte att jag inte uppskattar och beundrar er som vågar och orkar. Minst lika viktigt tror jag att det är att ta diskussionen i det lilla. I kafferummet, med kompisarna, i sociala medier. Att fråga mer än ifrågasätta.

Rättviseförmedlingen så klart. Där skapar vi listor på personer i alla branscher som inte är av den vanligaste sorten. Som en påminnelse att de finns.

Det behövs så klart också förebilder. Det vi inte ser finns inte! Representativitet är en av de viktigaste sakerna tror jag. Att se att kvinnor kan göra saker som vi inte trodde var möjliga, det kan handla om att få/ta makt i samhället, välja ett otraditionellt yrke, eller vad som helst. Minns en historia om en liten flicka som ville bli professor, “men det går ju inte för det kan inte flickor bli”, och fick brev från en hel massa kvinnliga professorer som berättade att det går alldeles utmärkt. Synlighet!

Expressen listar Årets kvinnor och underbara Agnes Wold är på första plats!

Dagens industri skriver om kvinnorna som formar Tech-Sveriges framtid.

Datadamer – kvinnorna som digitaliserade världen, en utställning på Internetmuseum. Makalöst! Låt dig inspireras!

Veckans affärer har listan Näringslivets 11 mäktigaste kvinnor med Mia Brunell Livfors på första platsen som under 2015 klev in som vd och koncernchef på Axel Johnson.

Historiskan, tidskriften som lyfter fram kvinnor i historien.

Och så klart… Litteraturen! Läs en kvinnlig författare. Läs en klassiker skriven av en kvinna. Läs nutida kvinnliga författare. Läs en debutant. Dela med dig av dina upplevelser!


Inlägg 8/100 i utmaningen #blogg100 #blogg100bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *