Nobel, Dylan och August

Vågorna börjar lägga sig lite efter tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, de som ropade  “Äntligen” eller kanske “VA?!” eller “Jaha?” börjar föra mer sansade resonemang. Det är bara själva pristagaren som lyser med sin frånvaro…
Men snart är det dags för det näst finaste, om man nu ska gradera.
Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Lilla Augustpriset, instiftades 1994 för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. 
Sammanlagt har 447 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar. Till Lilla Augustpriset har 632 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera.
Vilka de nominerade titlarna är tillkännages i år den 24 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Alla dessa val! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *