Priser och utmärkelser – G

G som i Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris är ett svenskt litteraturpris på 25 000 kronor. Priset delades ut första gången 1990 och har sedan dess delas ut årligen, med undantag för åren 1993, 2002 och 2009

Priset tilldelades år 2016 poeten Jila Mossaed.
Motivering: Jila Mossaed tilldelas Gustaf Fröding-sällskapet lyrikpris 2016 för sin uppfordrande och tydliga poesi om förtryck, exil, främlingskap och om erövringen av ett nytt språk och en ny identitet.
Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Jag föder rådjuret (Lejd 2015).
Förlaget Lejd presenterar Jila Mossaed så här: ”På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Hon är ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna. Hon förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning.”
Värt att notera i sammanhanget är att det finns minst en ytterligare koppling mellan Jila Mossaed och Gustaf Fröding. 1997 fick hon Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.
Har du läst något av denna författare? Inte jag, men nu är det kanske dags. 🙂

Detta är inlägg 17 av 100 i utmaningen #blogg100 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *