Timme noll av Lotta Lundberg

Detta är min favorit från sommarens läsning. Oj vad bra den är!

Lotta Lundberg fick den bortgångna Cordelia Edvardsons tillåtelse att skriva en bok baserad på hennes mors liv. Det blev Timme noll och är en historia, eller egentligen tre, som går rakt in i hjärtat… eller kanske magen! Det handlar om livet. Om valen man gör, om konsekvenserna. Men det är också en fin bok om tre kvinnor, Hedwig, Ingrid och Isa. Kvinnor som lever sitt liv med de svårigheter som finns, och de glädjeämnen.

Romantiteln ”Timme noll” betecknar krigsslutet med vilket romanen inleds, Andra världskrigets slut och ett Berlin i ruiner. För mig personligen var det svårt att läsa de delarna om Hedwig som försöker överleva i den krigshärjade och sönderbombade staden efter krigsslutet. Slutet som inte alls var ett slut för alla de människor som var kvar där. Och en av de människorna var min mamma. Hon har berättat en del om sina upplevelser och fasor, kampen. Det går inte att förstå.

Men titeln Timme noll kan även läsas på symbolnivå, att stå i ruinerna av något. Exempelvis sitt liv. Med ansvar för nästa steg. Men allt handlar om att inte vilja veta. Eller som Hedwigs vän abbedissan Demetria säger: ”Vi söker elden i historien, men det är med askan vi blir sittande. Alla klarar det inte.”

Berlin 1945. Författaren Hedwig Lohmann är på väg ut ur den sönderslagna staden till ett kloster. Något år tidigare har hennes dotter gjort en helvetesvandring. Var finns hon nu, flickan som hon lämnade bort? Lever hon?
2005. Ingrid har gett upp sin praktik för att flytta till skärgården och bli prästfru. Maken är sjuk och kräver hennes omsorger. Men på ön finns också Hanna, författaren som Karl Erik verkar komma allt närmare.
1983. Isa klipper sönder sin docka och hamnar som tonåring hos en psykolog. En dag bestämmer hon sig för att göra Det Stora Terapispelet – med stakar, hjärtan och kors. Om man hamnar på fel ruta får man gå i Kaos, men det finns sätt att laga världen.
Skickligt flätar Lotta Lundberg ihop tre röster men visar också på en mänsklig erfarenhet av att stå i sin egen ruin. Vad får en kvinna göra? Vad är det mest förbjudna? Får man som människa en ny chans när det allra värsta redan har hänt?

Det är svårt att känna sympati ibland, dessa kvinnor gör val och lever sitt liv på samma sätt som de flesta. Lundberg säger själv: “De tre kvinnorna i ”Timme noll” gör som män alltid har gjort, de tänker mest på sig själva. Därför blir de också kontroversiella. Detta är min sjätte roman och jag vill våga berätta om kvinnor som undersöker sina möjligheter. Inte lägger sig.”

Jag har tidigare läst Ön av samma författare, också en mycket bra bok. Nu letar jag reda på fler!

En fin intervju i Svenska Dagbladet där bland annat kopplingen till Cordelia Edvardsson tas upp.
I Öppet arkiv finns en del om Cordelia Edvardson, en fantastisk person, journalist och författare.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller t.ex. hos Adlibris eller Glansholms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *