Twist av Klas Östergren

Jag har kämpat lite med den här måste jag erkänna…

Lovorden är många när det gäller Klas Östergrens senaste, Twist.

“Det här är en klar femma, det är en så underbart fint komponerad roman och ett läsäventyr. – Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige”

Klas Östergrens nya roman skruvar sig fram mellan årtiondena fram till vår egen tid, från en given punkt på sextiotalet när sommaren var lång och The Beatles “Twist and Shout” fortfarande ekade i folks medvetande. Där väcks en kärlek, till en kvinna med många namn. Anna. Eller Anne-Marie. Eller Ami.

Det är verkligen en roman som skruvar sig fram, den rör sig genom olika tidsperioder, vi får se framåt och bakåt, trådar löper genom historien. Skeenden vänds och vrids på. Persongalleriet är mångfacetterat och emellanåt flyktigt. Personerna glider in och ut i historien och det är endast det viktiga som berättas, resten får vi gissa. Dörrar öppnas och dörrar stängs, vi får ana hur relationer och beroenden ser ut.

Det är en historia om just beroenden, om att utnyttja och bli utnyttjad. Om att saker inte är svarta eller vita, den som upplevs som ond är helt plötsligt god.

Jag gjorde misstaget att läsa lite i taget och då och då. Det funkar inte. Jag tappade tråden och hade svårt att följa historien. Den släppte inte in mig.

Jag har en stark känsla att om jag läst den i ett sträck i lugn och ro, hade den fångat mig helt. Det blir en omläsning vid tillfälle! 🙂

Låna på biblan eller köp t.ex. hos Adlibris eller Glansholms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *