Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz… eller Millennium 4 av Stieg Larsson?

Ja, man har ju inte kunnat undgå den här boken. Eller rättare sagt marknadsföringen och försnacket. Jag har i och för sig försökt hålla mig borta från allt skvaller och alla skandalrubriker. Var inte säker på att jag skulle läsa den men när e-boken, snyggt frontad på AdLibris, såldes för 9 kronor på premiär dagen, då slog jag till.

Och ja, det är en helt ok uppföljare, en bra bok nummer fyra. Men det är också en bok nummer fyra om ni förstår. Jag tycker dock att Lagercrantz lyckas hålla stilen genom berättelsen.

Han lämnar tack och lov det allt för våldsamma spåret, och det tycker jag bara känns bra. Blod som sprutar och kroppsdelar som far är inte min grej. Språket är ibland lite väl vardagligt, med jargong som blir lite klichéartad men det går att hantera. Det som känns lite svårare att ta är att han gör Lisbeth mindre kantig. Det tycker jag är ett misstag, hon är en kantig person. Och all fakta, oj vad mycket fakta. Jag hade kunnat vara utan en del av det.

Men, det är en helt ok spänningsroman som kan njutas av oss som då och då gillar spänningsromaner. Och det blir troligen en bra film av det hela så småningom. 🙂

(Jag gick samtidigt på samma gymnasium som David L… och Bengt Ohlsson. Kungsholmens. 🙂 )

Så här skriver förlaget:
Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.
Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.
En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.
Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.

Låna på biblan, köp gärna hos din lokala bokhandlare eller t.ex. hos Adlibris eller Glansholms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *