House är Holmes!!

Ja, House är Sherlock Holmes! Ni har kanske redan fattat det men jag hade det inte. Nu när jag fått höra är det ju helt självklart, hur har jag kunat missa kopplingen. Ja.. han ÄR ju inte Holmes men inspirerad av, mycket inspirerad. 🙂

Igår var jag på föreläsning i Uppsala och lyssnade på Mattias Boström som pratade om sin nya bok Från Holmes till Sherlock (Piratförlaget). Mycket intressant! Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och valdes 2007 in i världens förnämsta Holmessällskap, The Baker Street Irregulars, där han även prisbelönats för sina texter om detektiven. En expert med andra ord! Boken lanseras i augusti, och du kan höra Mattias berätta om den på Sigtuna Litteraturfestival.

Ja, jag är inte något hard core fan, men nog gillar jag Sherlock. Och vem gör inte det?

Det var riktigt spännande att få lite bakgrund till figuren och författaren! Mattias var en mycket inspirerande föreläsare och jag fick veta mycket som jag inte visste, även om skrivande och publicering i slutet på 1800-talet, då den första novellen gavs ut. Jag fick också veta att det finns hängivna fans, redan då när det startade, men också nu. De kallar sig Sherlockianer. 🙂

Sherlock Holmes lever ju i högsta grad kvar dels i sin ursprungliga form i tv-serier och filmer, men även som urformen för detektiv. Vi tvekar inte när vi ser den speciella rutiga hatten och pipan, samt när Elementärt! utropas. Det ÄR detektiven. Men igår fick vi veta att dessa attribut kom till genom andra som kopierade Holmes efter det att A Conan Doyle tagit livet av detektiven i en stund av tröttnad i slutet på 1800. Som tur var tog han sitt förnuft till fånga och ordnade en återuppståndelse.

Holmes kommer nog att leva länge än, även om intresset förstås går upp och ner. Jag kommer i alla fall att läsa om! Som tur är har dottern några volymer “samlade verk”. Sedär, återväxten är tryggad.

” When you have eliminated the impossible, whatever remains,
however impropable, must be the truth. “
Sherlock Holmes
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *