I tiden av Lyra Ekström Lindbäck

Det  här är fint… och mörkt… och hoppfullt!
I tiden av Lyra Ekström Lindbäck är stark och skör på samma gång. Språket lyfter fram berättelsen på ett delikat vis. Det är luftigt och svävande känslomättat men också knivskarpt precist. Och det är Stockholm som är fonden som vanligt.
Berättelsen är mogen och erfaren men samtidigt sökande och ångestfylld. Vad är egentligen meningen med allt?
Vi får följa Christoffer vars liv är en prestigefylld röra av arbete och fritid. Han är modeskribent för en av Sveriges största tidskrifter och fyller snart trettio. Allt han drömde om när han var yngre har han lyckats förverkliga, ändå känns tillvaron ihålig.

En desperat trötthet har börjat gnaga sönder dagarna. Först när allting rasar växer ett sökande fram ur hans förtvivlan. Finns det något annat sätt att umgås än genom jobb och fester? Vad ska man göra med sina drömmar? Och vad är egentligen skönhet?

Mailboxen är ett segt och iskallt kärr, han blinkar en stund framför Gmails välbekanta design innan han vadar ut i det . Scrollar ner och plockar upp saker som har legat så länge i det slammiga bottensedimentet av reklam, inbjudningar och frågor att de känns som sönderruttnade fiskkroppar. Han stjärnmarkerar mail efter mail. Magsyran stiger i halsen och lite triumferande tänker han: jag kanske verkligen är utbränd. Jag kanske borde sluta göra det här.

Jag älskade hennes tidigare Ett så starkt ljus och har skrivit om den här. Och denna är minst lika bra, läs den!

Lyra Ekström Lindbäck vann Lilla Augustpriset 2008 för Manual. Hon skriver också litteraturkritik för Dagens Nyheter och är redaktör för den poetiska nättidskriften Fikssion. Hennes förra roman, Ett så starkt ljus, nominerades till Augustpriset 2014 i kategorin Årets skönlitterära bok.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare, eller kanske på Adlibris eller Bokus.

 
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *