Luften är fri av Sara Lövestam

Böckerna om Kouplan borde vara måste-läsning för alla! I denna den tredje berättelse om flyktingen från Iran som överlever som papperslös i Stockholm får vi ännu en deckare som är så mycket mer än så.

I Sara Lövestams Luften är fri får vi möta människor av alla de slag som bär på sina egna historier. Vi får förstå att allt inte är som det ser ut, allt är inte svart eller vitt. Ingen döms, vi för höra varje persons berättelse. 

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre. Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.

Språket är som vanligt noga övervägt, precist och exakt. Orden flyter på precis på det sätt som lyfter berättelsen, ger oss inblick i världar de flesta av oss inte känner till. Med ömsinthet och empati.

Läs den, eller såklart, läs alla! Den första Sanning med modifikation, den andra Önska kostar ingenting, och sedan denna den tredje. Och sedan väntar vi på den fjärde och avslutade boken om Kouplan.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris eller Bokus.

Inlägg 2 av 100 i utmaningen #blogg100 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *