Skymningslandet av Marie Hermansson

En riktig bladvändare. Spännande, lättläst och lockande.

Skymningslandet av Marie Hermansson är som en saga. Man lockas med i en rätt otrolig historia om en äldre dam som lever på en stor herrgård och i dåtid. Precis som i sagan saknas en hel del verklighetsförankring som jag ibland hakar upp mig på eftersom historien trots allt är väldigt verklig. Vi lotsas in i en värld som inte bara är saga utan även arbetslöshet, kronofogdeskulder och föräldrakonflikter.

I herrgården samlas efterhand av olika anledningar unga människor som inte har en plats någon annanstans, hos den gamla damen får de en roll och uppgift. Den blir som en plats att andas ut på, att fly till. Ett skymningsland. Som visar sig vara just en dröm inte någon verklighet. Allt börjar oskyldigt men utvecklas till något som de inblandade tappar greppet om.

Som sagt en bladvändare, men kanske inte så mycket mer? Och ibland behövs inte det.

Vi diskuterar hos Breakfast Book Club den 21 maj.

Baksidestext:
Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum.
Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar.
Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. De bor bra och betalar ingen hyra.
Men de blir fler. Först en vilsen tonårstjej på rymmen. Sedan två killar som Tessan och Martina träffat under en kväll på stan. Ingen har funnit sin plats i livet, men alla finner de sig väl tillrätta på herrgården. De börjar fantisera om att få leva kvar där. I Skymningslandet. De sätter en plan i verket för att få ärva herrgården. Tills en oanmäld och mycket ovälkommen besökare dyker upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse.
Skymningslandet är en både satirisk och spännande berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *