Utmarker av Arne Dahl


Ojoj vad spännande! Och så snyggt komponerat och skrivet. En roman full av försåtsmineringar, på alla sätt.

Utmarker av Arne Dahl känns som en klar kandidat årets bästa deckare. Spännande, ruskig, oväntad, mänsklig… riktigt bra! Precis när man tror att man förstått, då tar historien en annan helt ny vändning och allt ställs på ända. Vem är egentligen boven i dramat? Hur hänger allt ihop? Men så där kan det ju inte vara?!

Utmarker.. det är precis där vi är. Både i verkligheten, i polisens korridorer och i de inblandades sinnen. Hemliga rum, inte bara i hus utan också i hjärnor. Ruskigt.

Jag är väldigt förtjust i Arne Dahls tidigare serier om A-gruppen och Op-cop. Och här kommer det något som kanske blir ännu bättre?

Det är i grunden en vanlig polisroman, med alla de ingredienser som behövs. Men inte med fokus på en grupp som tidigare utan två personer som träffas på ett rätt ovanligt sätt… Det som lyfter och blir den extra kryddan är en makalöst snygg intrig och djuplodade personporträtt, en snabb berättelse som far än hit än dit. Språket är rakt på sak och håller mig fången från första raden, många formuleringar kommer att ligga kvar i bakhuvudet länge. Få men precisa tillbakablickar får oss att förstå sammanhangen.. tror vi. Jag kommer i alla fall att ha en speciell relation till darrande asplöv framöver.

Som vanlig håller sig Dahl i nutidens samhälle. De aktuella frågorna vi ser omkring oss finns också med i historien utan att det denna gång är så framträdande, mer som en fond.

Denna nya serie om detektiverna Berger och Blom inleds med boken Utmarker, och jag hoppas att den fortsätter med många, många fler.

Baksidestext: Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor. Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott. Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.
Tempofyllda Utmarker visar upp en helt ny sida av Arne Dahl. Det är en roman full av försåtsmineringar och hemliga rum, den första där vi följer detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Tack Arne Dahl och Albert Bonniers Förlag för makalöst fängslande och hårresande spännande läsning!

Låna den på biblan, köp hos din lokala bokhandlare, eller till exempel hos Adlibris.

Inlägg 34/100 i utmaningen #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *