Vegetarianen av Han Kang

Vegetarianen av Han Kang är en liten och märklig historia. Den börjar som en alldeles vanlig berättelse men sakta vänder det och jag funderar på vad som egentligen händer? Vad är det som pågår i Yeong-hyes inre?

Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestämmer hon sig: hon måste bli vegetarian. Människorna i hennes liv, hennes make, svåger och syster, vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan handlar om hennes sexuella och intellektuella frihet.

Vad händer med den som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel står till buds och när når en människa bristningsgränsen? Varför väljer vi olika vägar och vad väcker det för reaktioner och känslor inom oss.

Det här är mörkt, ledsamt, svårt… men ändå intressant på något sätt. Det rör sig i en kultur som är främmande och även det lilla livet är svårt att förstå, vilket gör mig lite distanserad. Det finns delar som är förfärliga, de hade jag kunna slippa, men det sätter ändå fingret på allvaret i ett liv som är så begränsat att själen tar vägar som vi inte kan förutse.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller t.ex. Bokus eller Adlibris.

Detta är inlägg 9 av 100 i utmaningen #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *